Tarmbakteriene våre

Jeg er inne i en vanskelig periode av livet mitt, hvor det føles som om jeg er fanget og jeg finner ikke veien ut, i frihet. Frihet fra smerter, fra begrensninger, fra NAV, fra økonomihelvetet. På skolen blir man satt på gangen. Jeg er satt på venteværelset, hos ymse leger, behandlere og NAV. Venter på å bli avklart, hva nå de egentlig mener med det. Jeg ønsker i hvert fall å finne ut hva som forårsaker smertene og stivheten.

Når man står midt oppi noe, til halsen og vel så det, så blir det et fokuspunkt. For meg så har helse kontra kosthold blitt mitt fokuspunkt. Og temaet tarmbakterier har fanget min oppmerksomhet.

– Eh, æsj, sier du kanskje. Men sannheten er at du har dem du også, i mer eller mindre grad, så du burde absolutt tilegne deg mere kunnskap om okkupantene dine, inni deg. For de styrer skuta.

Jeg leser altså alt jeg kommer over på tematikken, tar opp dokumentarer på tv og ser dem om igjen og om igjen. Skriver notater på ipaden min, når jeg kommer over noe interessant.

Det er komplisert og jeg vil forstå. Og det jeg har forstått, så langt, er at bakteriefloren i tarmene våre er helsefabrikken vår. Når den er rik, er vi friske, slanke og spreke i kroppen. Når den er mangelfull, avhengig av hva vi mangler, så er kroppen syk, overvektig og slapp.

Det snakkes varmt om probiotika, i kapselform. At yoghurt er bra for magen. Men jeg lurer på mere konkrete saker. Slik som mangelen på hvilke tarmbakterier forårsker de ulike sykdommene eller tilstandene i en menneskekropp. Hvorfor kan ikke legen ta en avføringsprøve, sende den til laben og få bekreftet hvilke du mangler? Når du vet hvilke du mangler, vil du også kunne sette igang tiltak for å bringe disse tilbake og la dem få gjøre jobben sin og få deg frisk igjen, fra hva enn du måtte feile.

– Åh, det er ikke så enkelt, tenker du kanskje!?
Jo, jeg tror det, så enkelt men likevel så komplisert. Vi har mange ulike tarmbakterier, og arter av tarmbakterier som igjen har egennavn og spesifikke oppgaver.

Vel, det krever nok mye før fastlegene klarer å få blikket bort fra reseptblokka lenge nok til å oppdage og i det hele tatt ønske å utforske dette området. Så jeg tenkte at jeg nok må ta skjea i egen hånd og finne det ut selv. Så jeg begynte å Google etter bakterienavn. Den første jeg fant og lærte noe om var Akkermansia Muchiniphila. Og den skal jeg fortelle mere om i denne artikkelen:

– Hei, mitt navn er Akkermansia Muciniphila