Litt sunnere bare?!

Sliter du, som jeg, med noen ekstra kilo, og forbrenningen er lav!?
Det er faktisk mange små ting du kan gjøre i hverdagen for å kutte kalori inntaket.

Nå skal det sies at jeg er av de som ikke er så opptatt av kalorier, like mye som forholdet til karbohydrater. Likevel, for å forstå hva karbohydrater egentlig er, så inneholder 100 gr. sukker, 100 gr. karbo pr. 100 gr. Det er altså det mest kaloririke og karbohydratrike du kan få i deg.

Det er mye fett, og dermed kalorier i f.eks en avokado, eller et egg, men det holder deg mett mye lengre og øker ikke blodsukkeret nevneverdig. ALL mat forårsaker en stigning av blodsukkeret, men i mere eller mindre grad.

Ok, så over til hvilke grep du kan ta for å kutte inntaket av energi. Først og fremst, hold deg til rene råvarer, helst med mye næring. Bland og lag ting selv.

Jordbær er bare blåbær i forhold til bringebær

Et ordspill jeg er blitt veldig glad i, selv om hvert bær har sitt bruksområde. Jordbær er best ferske. Bringebær synes jeg smaker mer når de er eller har vært frosne, samme gjelder for blåbær faktisk. Men smaken er som baken.

En kveld, etter middag, var jeg skikkelig sugen på noe søtt. Ikke så mye bare en liten neve eller noe. Men jeg hadde ingenting i hus. Så jeg gikk i fryseren og fant frosne bringebær og helte litt i en liten skål, pluss hadde noen oppi farrisen min. Dvs. Taffel fra Rema, med smak av granateple. Milde Moses så digg, og det stillet søtsuget mitt.

Annet du kan gjøre med bringebær, er å lage geleruller. Du kan også bruke blåbær, jordbær eller en kombinasjon. Du får kjøpt sånne i godteriavdelingen, som er rullet i sukker, men du lager dem naturligvis selv, mye mye sunnere. Det er enkelt, men tidkrevende, på grunn av tørkeprosessen, derfor krever det at du har laget de opp på forhånd, ikke når du er sugen på noe, raskt. Ikke bruk vanlig hvitt sukker til disse deilige og sunne rullene, da ødelegges helsegevinsten. Anbefaler Tagatesse eller Finesse.

Bildet hentet fra; BeyondTheKitchenCoop – inntil jeg får laget bilder selv.

Du kan lage deg bringebær-is, av kremfløte og moste bringebær(eller jordbær eller blåbær.) Visp kremen til fløte og kjør de frosne bærene i kjøkkenmskinen, hell i den piskede kremfløten og bland godt. Og voila! Instant NiceCream.

Søt uten sukker

Hvis du har behov for litt sødme, så bruk en sukkererstatning, som Finesse, Tagatesse, TagaSøtt, evt. Sukrin. Personlig er jeg ikke så glad i sukrinen, ettersom det har en kjølig smak i seg. Men det burde ikke gjøre noe i iskrem. Min favoritt av samtlige søtninger er definitivt Finesse/Tagatesse. Den smaker akkurat som sukker og overhodet ingen bismak. Dessuten kan den karamelliseres.

Jeg kjøper alt jeg trenger av søtning hos Tights.no og får varene levert helt hjem, på døra.

Dadler og Fiken

Ikke helt sukkerfritt, men sunnere enn sukker. Disse deilige semi tørkede fruktene smaker mye og det er så uendelig mye man kan gjøre med dem. Som f.eks…..

Fylte dadler, hvor du skjærer et snitt, for å få ut steinen, fyll hulrommet med peanøttsmør, lukk ved å klemme sammen og dypp i smeltet sjokolade, 60-90%. Eller en sukkerfri sjokolade. Kan være lurt å fryse de fylte dadlene, fordi når du dypper dem i sjokolade, vil sjokoladen stivne raskt. Om du vil ha litt hakkede (pea)nøtter oppå, så lønner det seg ikke å fryse først, slik at nøttene får festet seg i den smeltede sjokoladen.

Kakebunn, hvor du kjører dadler(uten stein) i kjøkkenmaskin, med bittelitt vann. Det skal bli en klissete masse. Oppi dette kan du ha peanøttsmør, kakao og hakkede nøtter(pistasje, hassel, mandel og/el. andre nøtter). Bland godt og press massen ned i en springform. Lag ostemasse eller fromasje med eller uten gelelokk.

Kuler… Av den samme massen, pluss fiken, kan du trille kuler og rulle i kokosmasse, eller finhakkede nøtter, evt. kakao blandet med litt Sukrin melis, eller Sukkr melis. Du kan også dyppe dem i mørk sjokolade, eller en sukkerfri sjokolade. Personlig ville jeg hatt meierismør i deigen, for den litt salte smaken. De små finen frøene knaser så deilig i munnen.

Oppskrift på disse, finner du her: The Lemon Bowl (bildet lånt, inntil jeg får laget bilder selv)

Saftis av melon

Vannmelon egner seg veldig godt til å fryses. Det smaker saftis. Men den må spises frossen, ellers blir den soggy og blaut. Enten du velger å kjøre vannmelon(eller annen melon) i blender (husk å fjerne steinene) og helle i is-former, eller du kutter i trekanter og beholder skalken til å holde i. Du kan også lage et snitt i skalken og stikke inn en ispinne i tre(kjøpes i hobbybutikk). Frys og dypp gjerne toppen i mørk sjokolade, eller sukkerfri sjokolade. Kan gjerne serveres i passelige terninger med cocktailpinner.

En annen måte er å fryse blendet melon, kjør den frossen i blenderen og bland inn i pisket kremfløte. Voika! Sorbet.

Banan iskrem

Bilde og oppskrift hentet fra: DownShiftOlogy (Bildet er lånt, inntil jeg får laget bilder selv)

Ikke kast bananer som begynner å bli brune. Skrell og legg i en frysepose, evt. Ziplock og hiv i fryseren. Frosne bananer er helt fantastiske å lage iskrem av, fordi de både er søte og inneholder fett.

SoftNiceCream. Den enkleste bananisen er rett og slett å kjøre kuttet frossen banan i blender. Vips, så har du banan Soft-NiceCream. Ha i skål og ha på hakkede nøtter og litt honning. Eller ha litt kakaopulver i når du blender; Chocolate Soft-NiceCream!

Bananis på pinne, får du ved å kutte banan i to, stikk en ispinne i den flate enden og putt i fryseposer/ziplock. Før du tar ut av fryseren igjen, når de er frosne, smelter du mørk sjokolade eller sukkerfri sjokolade i en høy beholder. Hakk gjerne noen nøtter. Dypp den frosne bananen i den smeltede sjokoladen og raskt, dypp, rull eller strø over hakkede nøtter.

BiteSize, lager du ved å kutte fryst banan i passe tykke skiver. Dypp halve eller hele biten i smeltet sjokolade. Stikk gjerne ut et hull i midten av bananskiven og fyll med peanøttsmør, frys igjen før du dypper i smeltet sjokolade. Strø gjerne hakkede peanøtter oppå.

Silkemyk SjokoladeMoussé

Bildet er beskjært og lånt fra YummiMummyKitchen, inntil jeg får laget egne bilder. Men oppskriften her er på smoothie og har derfor mere væske.

Du kan naturligvis lage sjokolademoussé på tradisjonell måte, men denne her er proppfull av gode næringsstoffer for både kroppen og ganen. Og MammaMia så silkesmooth.

Du tar helt enkelt 1 banan, 1 avokado og litt kakaopulver. Kjør i blenderen til helt smooth, og den har ingen klumper igjen. Du kan ha i vaniljeessens eller vanlijesukker og/eller litt honning for sødme. Jo modnere banan, jo søtere moussé, men merk, da vil den også smake litt banan. Bruker du en passe moden gul banan, vil ikke banansmaken bli like fremtredende. Avokadoen og kakaoen nøytraliserer banansmaken.

Server med pisket kremfløte, eller lag din egen vaniljesaus. Det er mange oppskrifter på nett, bare bytt ut sukkeret med annen søtning og velg mellom potetmel, maizenna eller litt gelatin til stabilisering. Piano sin, til tross for sukker, er lav på karbo, men inneholder det uheldige stoffet Karreganan. Jeg unngår det hvertfall.

Lag også denne nyyyydelige Avokado Smoothien som smaker kremet eple.

Kikert snacks

Bildet er lånt fra: Foodservice-snacks-desserts.com (Bildet er lånt, inntil jeg får laget eget)

Ristede kikerter med ditt favorittkrydder re både sunt og deilig. Får du kjøpt disse ferdig kan du bære sikker på at produsenten har hatt oppi et eller annet ‘shit’ som kroppen ikke har godt av, og til og med kan være direkte skadelig. Lag dem selv, det er relativt enkelt.

Du siler av kikertvannet(ikke kast dette, det kan brukes til å stivpiskes, som eggehviter), legg dem på et lofritt kjøkkenhåndkle og tørk/rull dem forsiktig mellom lagene inntil det utterste skallet løsner. Fjernkallrestene og kle et stekebrett med bakepapir. Hell kikertene på bakepapiret og krydre med hva du vil. Paprikapulver, hvitløkspulver, cayennepepper, litt gurkemeie e.l. Stek i ovnen på lav temperatur, til de er tørre, sprø og gyldne. Det er litt ulike oppskrifter å finne på nett. Finn den som passer deg best, eller lag din egen vetsjon. Her er noen:

Og du som trodde at sunt var synonymt med gulrøtter og spinat, tørre knekkebrød og vann!? Eller superdyre produkter som grønt pulver og andre helsekostvarer. Du KAN kjøpe det, men det er ikke nødvendig, når det finnes fult brukbare råvarer i vanlig dagligvarehandel.

Nå kan du le hele veien til matvarebutikken og hjem igjen, etter å ha handlet inn disse rimelige og svært tilgjengelige råvarene.

Handleliste

Jeg har listet opp noen varer som det er lurt å alltid ha i skap/kjøl og frys. På den måten har du alltid en sunn snack innen rekkevidde.