Det Handler Om Å Spise Smart

Interessen for kosthold kom først når kroppen begynte å si fra om feilernæring. Det startet med vektøkning, deretter èn diagnose og når jeg fortsatt ikke tok signalene sørget den for enda en diagnose, vondter og stivheter etc.

Kroppen kommuniserer med oss, hele tiden. Bare ikke med et språk vi er så kjent med. Vi er ikke kroppen vår, vi bor bare i kroppen vår og det er viktig å sørge for at den fungerer optimalt, sånn at kroppen ikke er til hinder for hvordan du ønsker å leve.

I et samfunn som stadig krever mer effktivitet, får matproduksjonen lide. Sprøytemidler, genmanipulering for bedre avlinger og tilsetningsstoffer for penere råvarer.

I tillegg krever samfunnet mer av oss som enkeltindivider, og som et reslutat har vi mindre tid til måltider, slik de burde inntas. Det blir mere og mere mat på farta, ferdigmiddager, Mc Donalds og annen fastfood. (jeg liker igrunn bedre det engelske ordet, junk-food). Med god hjelp fra matvareindustrien har vi lagt vår elsk på de tre matvarene som er verst for kroppen vår. Melk, hvete og sukker. Det produserer nesten ikke matvrer lengre som ikke inneholder ett eller flere av disse råvarene. Aldri før har vi hatt så mange med diabetes, gluten- og laktose-allergi eller intoleranse. Også aspberger og ADHD har hatt en oppblomstring i vår moderne tid. For ikke å snakke om verstingn av dem alle, kreft.

 

  • Hva holder vi på med?
  • Hvorfor bearbeides matvarene i hjel!?
  • Hvorfor genmanipuleres hvete til å inneholde langt mere gluten enn kroppene våre er i stand til å tåle?
  • Forstår ikke industrien at menneskekroppen trenger gode byggeklosser for å fungere optimalt?
  • Hvorfor tillates nøkkelhullmerket på usunne varer som grandiosa frossenpizza?
  • Hvor er myndighetene i denne saken?

 

Det er en del åpnbare svar på disse spørsmålene, men de er dessverre ikke like åpenbare for produsentene eller statens kostholdsråd. Matvarene bearbeides for god holdbarhet, forbedring av utseendet i salgsøyemed, de fylles med rimeligere råvarer for å øke volumet og dermed kiloprisen.

I en travel hverdag er det ikke enkelt å gjøre de gode valgene, som ofte er dyrere og ikke like tilgjengelige som all den dårlige og berdeidede maten. Noe av dette kan knapt kalles mat, men mere mtlignende substanser. Det gir ingen næringsgevinster til kroppen, men du dør heller ikke av det, hvertfall ikke umiddelbart.

Barna lider mest gjennom dette, de er i en vekstfase og trenger gode byggeklosser for å utvikle kroppen optimalt. Typisk ‘barnemat’ er pølser, i brød, lomper eller potetmos(som oftest fra pose), kjøttkaker, fiskeboller, fiskepinner, fiskegrateng, pastaretter o.l. Alt berbeidet med ymse tilsetningsstoffer. De spiser brødmat flere ganger daglig. Videre ‘belønner’ vi dem med Mac Donalds mat og lørdgsgodteri i enorme mengder fra Godtebiten.

Mange vil synse dette høres hysterisk ut, og dessverre er det altfor få som ser sannheten i dette. Alt med måte, hører man ofte i slike settinger. Men nøyaktig hva er måte? Hvor langt er det mellom de rene gode råvarene? Det er bare å gå i seg selv og legge merke til hva du og familien spiser mest av til daglig. Jeg utfordrer deg faktisk. Du må slett ingenting, men det er din og dine barns helse og valgene er helt opp til deg.

Jeg kommer til å legge ut en del oppskrifter og informsjon om matvarer og hva de gjør med kroppen, på godt og vondt. På Facebook har jeg en side som heter Genilalt Sunne Oppskrifter. Følg den gjerne om du vil. Oppskriftene der vil jeg også legge ut her, og vise versa.

Jeg har blitt mer bevisst på hva som skader kroppen min og hva som er godt for den, derfor er jeg veldig glad i ‘supermat’. Dvs. råvarer som er spekket med godsaker. (ikke helsekost og dyre produkter som spirulina, og annen pulverbasert ‘superfoods’. Nei, rene enkel råvarer man får kjøpt i enhver dagligvare, eller gjerne gårdsbutikk. En av mine favoritter er den all-anvendelige avokadoen. Andre eksempler er tomat, spinat(frossen i blokker), egg, banan, kakaopulver, kokosmasse, kokosolje, nøtter m.m. Oppskrifter med disse og mange flere gode og sunne råvarer kommer i bloggen. Følg med under kategorien mat.

Besøk gjerne mine Facebook-sider: Med Mat Som Medisin og Genialt Sunne Oppskrifter